Частният склад за дърва в Брезник: Тази година хората се запасяваха по-рано от обичайното, зареждаме клиенти и извън пределите на общината

Приблизително 10 кубика дърва за огрев са необходими за отоплението на едно домакинство през зимния сезон. Количеството зависи от големината на съответния дом и видът на отоплителна система, казаха за Zapadno.com от единственият частен склад за дърва в град Брезник.

Складът за дърва за огрев се намира на бившите военни поделения и от години работи в района. Той зарежда, както домакинства, така и по-големи клиенти като например други складове в областта. В момента един кубик метровки дърва за огрев струва 135 лева. Един кубик нарязани и нацепени дърва пък се предлага за 160 лева. Транспортът за града е безплатен, а за други населени места извън Брезник се заплаща допълнително, за да покрият разходите по транспортиране. Предлагат се два вида дървесина – дъб и бук. Клиентите предпочитат бука и обикновено закупуват по около 5 кубика на поръчка. “Тази година беше по-различно от останалите години. Още от пролетта започна запасяването. Миналата година беше късно есента и началото на зимата, да не кажем и през цялата зима. Едно домакинство поръчва между 5 и 10 кубика. Обслужваме от Сливница, до Трън, до София, Перник, Радомир, дори сме карали и в дупнишки и драгомански села. Много е голям периметърът”, сподели Наталия от склада на фирма “Агро Комерс 88”. Интересът към склада в Брезник си обясняват с високата цена на дървесината по другите места. “Ние се опитваме да държим един от най-нормалните цени в региона”, добави още Наталия.

Както на всичко останало, така и цената на дървата за огрев се е повишила. “Спрямо миналата година цената е 30 % по-висока. Лятото имаше едни коментари да се отворят държавни складове, в които да има евтина дървесина. Да може да стига до крайния потребител, да не се минава през фирми, да не се слагат комисионни за всеки един, който участва по веригата. Миналата година от държавните складове между 75 и 95 лева вървяха цените, зависи от региона. Тази година стартираха от 950 до 1 100 лева, даже имаше и коментари, че някои ги продават по 1 200 лева за 10 кубика, което си е доста сериозен процент увеличение”, сподели Росен от склада за дърва на фирма “Агро Комерс 88”.

Складът за дърва на Брезник не среща бюрократични трудности, тъй като добива дърва чрез затворен цикъл, тоест дървата се добиват от собствени сечища. “Направили сме го затворен кръг и по никакъв начин не зависим от това да останем без дърва. Защото имаше един период, в който хем цената беше по-скъпа, хем навсякъде всичко ставаше със записване за след месец или два. Не е сериозно да се запишеш за дърва март или април и да ти ги докарат на 30 декември”, каза още Росен от склада.

Хората се снабдяват с дърва за огрев през целия зимен сезон, като обичайно търсенето се засилва през месец декември.

Снимки: “Агро Комерс 88”

Виж също...

Loading...