Бившата механа в село Зелениград отново посреща клиенти, но като хоремаг в традиционен битов стил – СНИМКИ

Бившата механа в трънското село Зелениград отново посреща клиенти, но с нова концепция. Наематели на механата са семейство Томови, който от 2015 година развиват бизнес в селото. Това разказа семейството за периодичната рубрика на Zapadno.com “Местен бизнес”.

Отскоро заведението под сградата на кметското наместничество е хоремаг (хоремаг е остарял термин за комплексно заведение за хранене, търговия на дребно и почерпка, ползван в средата на ХХ век в България и е съкращение от ХОра-РЕсторант-МАГазин). Това е и идеята на семейство Томови, които от 7 години имат свой магазин в Зелениград. Предишният магазин бил по-малък и се намира срещу сегашния, като той също бил именуван на хоремаг и носил името още от едно време. Наименованието се наложило след като доставчици на стока ги питали какво да пишат като име на обекта на стоковите разписки. “Идеята беше друга. В началото снабдителите като идваха и питаха: “Как да го пишем като обект?” Викам им: “Пиши хоремаг”, сподели Митко Томов.

Съпругата му добави, че когато отворили стария магазин, над него си стояла табелата за хоремаг. “Тук има още един магазин, където също може да се седне, но е по-модерен. Докато ние не искаме да е модерно, а да бъде нещо по-автентично”, сподели Диляна Томова.

С помощта на местни жители семейството извършило обновление на механата и дори добавило автентични за хоремаг предмети към интериора – стари пердета, тематични картини, еленски рога, библиотека с книги за клиентите и други. Част от мазилката по стената е с резки, които са направени с пирон на ръка. Помощ за интериора е оказала и приятелката на Диляна – Ели. Дейностите са извършени есента и отскоро хоремагът посреща жители и гости на Зелениград в уютна обстановка, но с определено работно време, което се прекъсва от следобедна почивка.

В менюто на хоремаг присъстват хранителни стоки, напитки и готвено като омлет, топени сирена, скара и други. Обмисля се скоро да бъде предложен и специалитет “Хоремаг”, който ще е на основата на гювече.

Хоремагът посреща клиентите си и с дървена табела, която привлича вниманието на гости на селото, които не пропускат възможността да си направят снимки за спомен на нея.

Разгледайте снимки от хоремага в село Зелениград:

Виж също...

Loading...