Брезничани, чухте ли ги? Тази сутрин старите камбани на храм “Свети Георги Победоносец” отново забиха от камбанарията

Старите камбани на храм-паметника “Свети Георги Победоносец” в град Брезник отново са върнати в камбанарията, съобщи за Zapadno.com отец Михаил.

Досега двете камбани са били съхранявани в енорийския храм “Света Петка” в града. Преди 10 години те са изнесени от храм “Свети Георги Победоносец”, поради извършването на ремонт на светата обител. “Вчера бяха върнати отново бяха върнати в построената преди 10 години камбанария и заедно с другите камбани, които са закупени през 2012 година ще огласява богослуженията. Старите камбани са били сложени на стълб отдолу и при ремонта са премахнати. До тази година бяха съхранявани в храм “Света Петка”. Със съдействието на Община Брезник върнахме камбаните и подновихме инсталацията и компютъра за тях”, каза отец Михаил. На едната от старите камбани е изписано името на храма и годината на неговото освещаване – 1948.

Оттук насетне с нови мелодии ще се огласява Брезник от духовната обител. Вчера са били извършвани настройки на камбаните, а тази сутрин е бил първият официален звън на всичките 6 камбани от камбанарията на храма.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...