Племенница на оперната прима от Брезник Лиляна Барева: Тя беше много добър човек, но е грешка, че не взехме ученици

Оперната прима Лиляна Барева, която в ранните си детски години живее и учи в Брезник, е била много добър човек. Така нейната племенница Румяна Барева описва леля си, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец ноември в Общински исторически музей-Брезник се състоя отбелязване на 100 години от рождението на певицата Лиляна Барева (1922 – 2007 година). На събитието присъстваха нейни родственици, сред които и племенницата и Румяна Барева. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Със спомени, музика и изложба в музея на Брезник честваха 100 години от рождението на Лиляна Барева – ВИДЕО+СНИМКИ.

Румяна Барева се развива по стъпките на своята леля и е сред оперните гласове на България. Тя е родена ден след датата, на която е родена Лиляна Барева – 16 юни. “Тя е на 15 юни 1922 година, аз съм на 16 юни”, сподели родственичката на оперната прима. “Тя казваше: “Руми е моето дете, моята дъщеря.” Защото така се стече съдбата – нямаше деца. Андрей Чепразов, нейният съпруг, я караше да осиновят дете. Но тя не се съгласи. Аз от дете съм там в операта. Израснах между тях всичките, а пък и понеже живеем наблизо до операта на “Бенковска”. Целият театър, после и моите колеги, всички бяхме вкъщи. Така живеехме, ако мога да кажа”, каза още Румяна Барева.

Племенницата на оперната прима описва леля си с характер на много добър човек. “Тя не беше кариерист, откакто направи и кариера, и всичко. Ето, защо нямаме ученици. Не взехме ученици, защото казваше: “Ами аз как ще се бъркам в съдбите на хората.” Имаше един случай с едно момиче, което е в Италия. Няколко урока вкъщи и даде. После имаше такив отзиви, писма от това дете. С такъв успех и толкова много и е помогнала във вокалната зала. Не взехме ученици, което според мен е грешка. Съвсем друго щеше да бъде”, спомни си Румяна Барева.

Според родственичката голямата оперна певица не е достатъчно оценена от обществото.

Виж също...

Loading...