Музеят на Брезник показва част от бойната слава на брезничани и 5-конен полк чрез изложба, посветена на 110 години от Балканските войни

Изложбата “Брезничани и V-ти конен полк във войните за обединение на България” ще бъде открита утре (15 декември), съобщи за Zapadno.com директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Експозицията е посветена на 110 години от Балканските войни. В изложбата с оригинални снимки, документи и вещи на участниците във войните се проследява участието на брезничани (Брезнишка околия) в Освободителната война през 1878 година, Сръбско-българската война през 1885 година, с акцент боят край Брезник, Македоно-одринското опълчение и брезничани, Балканската война, Първата световна война и Втората световна война, както и участието във войните на V конен полк.

Сред експонатите, които за първи път музеят ще представи е сребърен пръстен на V конен полк, с който е награден ротмистър Марин Цветков Диков отговарящ за изграждането на Военния клуб в Брезник. Ще бъде показана и сабя, която е взета от сръбски войник в боя при Лебане-Левсковско през 1915 година от 7 рота на 25 пехотински полк с командир поручик Димитър Кожухаров и нож (щик) от боевете при Булаир. Посетителите ще могат да видят още една сабя от Сръбско-българската война през 1885 година, съхранявана в дома на Стоянчо Гълъбов. В изложбата са подредени пощенски картички, изпращани от войниците до техни близки, списъци на загиналите, паметниците на признателност и други експонати, които връщат към участието и героизма на брезничани.

В изложбата е отделено място и за военните поделения в Брезник след 1945 година, за което са съдействали едни от последните командири от 48-и мотострелкови полк и Първи разузнавателен батальон – полковник Петър Петров и полковник Любомир Любомиров.

Изложбата ще бъде открита от 16:30 часа в изложбена зала “Военен клуб” в музея.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...