Община Брезник ще кандидатства за предоставяне на интегрирана здравно-социална услуга по домовете, за която няма да се събират такси

Общинските съветници на Брезник приеха решение, с което дават съгласието си общинската администрация да кандидатства с проектно предложение по Програма “Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 година. Решението беше взето на провелото се на 25 ноември редовно заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Общинската администрация в Брезник подготвя за кандидатстване проект по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по операцията “Грижа в дома”. Едно от условията за кандидатстване е подаваното проектно предложение да бъде удостоверено с решение на Общинския съвет. В решението е записано още, че Общинският съвет на Брезник определя при предоставяне на мобилната интегрирана здравно-социална услуга по домовете да не се събират такси от потребителите. На заседание на Общинския съвет стана ясно, че към момента близо 80 са потребителите в община Брезник, които използват социални услуги, които местната администрация предоставя.

Чрез операцията „Грижа в дома“ ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Услугите ще се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца и ще включват доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, профилактика на здравето и социално значими заболявания и съдействие, предоставяне на психологическа подкрепа. По мярката ще бъде осигурен и транспортът на персонала от и до домовете на хората в нужда, както и обучения и супервизия на служителите. Крайният срок за подаване на проектни предложения от общинските администрации е до 31 януари 2023 година.

Очаква се с мярката „Грижа в дома“ да бъдат обхванати възрастни и хора с увреждания, които ще получават интегрирани услуги според индивидуалните си потребности. Дейностите по операцията ще се реализират до 2025 година, става ясно от информация за процедурата.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...