Поредно признание за художник от Трънско: Отпечатват пощенска марка с картина на Ив. Вукадинов, която е в колекцията на Ватикана

Днес в Министерството на културата бе проведена церемонията по валидиране и пускане в употреба на пощенско-филателно издание на тема: „В памет на героите (1973-1975)“ („Чили“), посветено на картината с автор Иван Вукадинов, която стана притежание на Ватиканските музеи. Тази година изтъкнатият български художник Иван Вукадинов чества 90 години от рождението си и бе отличен по този повод с най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век” – огърлие, съобщиха от пресцентъра на културното ведомство.

Подписите си върху пощенско-филателното издание поставиха министрите на културата и на електронното управление професор Минеков и Георги Тодоров, както и авторът-художник на изданието доцент Стоян Дечев. „Както знаете, преди месец успяхме картината, която в продължение на десетилетия стоя в България, да бъде предадена за колекцията на Ватикана. Това е признание не само за Иван Вукадинов, това е признание и за нас, българите, това е наша изключителна чест”, сподели министър Минеков в началото на церемонията. Той изказа специални благодарности на всички, които са съдействали за предаването на картината на Ватиканските музеи и за реализирането на пощенско-филателното издание – президентa на Република България Румен Радев, Христо Алексиев, заместник министър-председател по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията и още много други.

„Валидирането на тази марка е повод, с който изразяваме уважение и почит не само към великия Иван Вукадинов, а към всички талантливи хора, прославили нашата страна. Разнородният талант на българите е навсякъде. Убеден съм, че това филателно издание ще достигне до хиляди хора и ще ги накара да се замислят за силата на голямото изкуство”, посочи в словото си министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Професор Аксиния Джурова разказа невероятната история на тази картина, започнала през 1973 година и чак сега, в наши дни, успяла да достигне до Ватиканските музеи. „Картините му са истинска живописна ценност”, каза професор Джурова, която е и дългогодишен изследовател на творчеството на Иван Вукадинов. Тя цитира и думи на Димитър Казаков за творчеството на Вукадинов: „Това е вълшебна живопис, молебен за доброта”.

Художникът Стоян Дечев цитира Гоце Делчев: „Разбирам света като културно съревнование между народите”. Художникът каза, че е горд, че участва в това съревнование. Тиражът на марката е 5 500 броя.

Сред официалните гости на церемонията бяха Милена Димитрова, съветник в Администрацията на президента, както и министър-председателят на България в периода 1997 – 2001 година Иван Костов.

Иван Вукадинов е роден на 19-ти март 1932 година в трънското село Ломница. През 1960 година завършва специалност живопис във Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ в класа на професор Ненко Балкански. През 1970-те години прави четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война. Музеят във Ватикана иска да откупи негови платна още през 70-те години на миналия век за рекордни суми, но тогавашната власт отказва с мотива, че картините на Вукадинов са национално богатство. След 1980 година отказва да излага публично платната си и да ги продава, поясниха от Регионална библиотека “Светослав Минков”.

В колажа са използвани снимки от Регионална библиотека “Светослав Минков”

Виж също...

Loading...