Трапезата за Бъдни вечер на читалището на Долна Секирна: Обредна питка, колачета и традиционни ястия – ВИДЕО

Трапезата за Бъдни вечер на народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна се отличава с домашни продукти, които са приготвени в населеното място. Наскоро ястия и печива от читалището бяха представени в регионален кулинарен конкурс, предаде репортер на Zapadno.com.

Антоанета Георгиева, която е част от самодейния състав на читалището, съхранява и предава традициите на по-младите. От 55 години тя е снаха в селото. На Бъдни вечер вечерята е постна, разказва тя и добавя, че всеки гледа да сготви повече ястия. “Като се ‘почне от варения боб, стрития боб, дори елементарното – чушката, лука. Всичко, което земята е родила, трябва да го има на масата. Правят се колаците, на които децата се много радват”, споделя Антоанета Георгиева. “Аз като по-млада баба, за да ми се радват внучетата, във всяко едно колаче слагам и паричка”, отбелязва още самодейката от Долна Секирна. Важно правило е, че тази вечер на масата не се слагат блажни храни.

Характерно за този край е приготвянето на питка с форми, наречени за различни селскостопански животни като кокошки, агнета и други. “Тази питка се разчупва от най-стария и се дава по залче на всички животни, които ги има”, добавя Антоанета Георгиева.

На трапезата за Бъдни вечер на читалището в Долна Секирна присъстват чесън с орехи за залисване на малките деца зад ушите, сос с люта чушка и праз лук, домашен мед и греяна ракия.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още присъства на обредната трапеза:

Виж също...

Loading...