Сняг през месец януари: Кога да го очакваме, къде ще натрупа повече и до колко ще се понижат температурите – МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА

Очакваме януари да се прояви като най-студения месец през годината. Януари се очаква да бъде с валежи, под средните за месеца в южните и в източните райони – от 30 до 50 литра на квадратен метър при климатични норми от 40 до 60 литра на квадратен метър, а в западните и в северни части около климатичните норми – от 30 до 50 литра на квадратен метър. В температурно отношение месецът ще бъде и по-топъл, със средни максимални температури – от 3 до 8 градуса, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

На първи януари ще бъде топло с разкъсани облаци и с температури от 10 до 15 градуса. През нощта, срещу 2-ри, в Добруджа ще превали дъжд, с условия за поледици. През следващите дни постепенно ще се захлажда. Слаби снеговалежи се очакват от 3 до 5 януари. От 6 до 7 януари ще превалява дъжд, по-съществено в Западна и в Североизточна България. В западните високи полета и по планините – мокър сняг. От 9 до 11 януари се очаква синоптична обстановка с интинзивни валежи от сняг в Южна България и в Добруджа.

От 13 до 19 януари температурите ще се понижат чувствително. След временно стабилизиране на времето нови снеговалежи се очакват от 17 до 19 януари – в цялата страна, по-съществени до 15 – 20 литра на квадратен метър, в западните и южните райони в населените места се очаква снежна покривка от до 5 – 10 сантиметра.

През следващите дни, между 20 и 22 януари ще бъде студено и мразовито с минимални температури от минус 15 до минус 10 градуса и максимални отрицателни – от минус 3 до минус 5, с условия за зимни мъгли, отлагащи скреж. В края на месеца ще се затопли и на 28 и 29 януари ще превалява дъжд, а на 30 и 31 януари се очакват валежи от сняг.

Условия за ветровито време има в началото на месеца – от 6 до 7 януари и в началото на втората деседневка – от 10 до 12 януари.

Геопрогноза

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 9 януари и постепенно ще отслабва. Земното магнитно поле ще се успокои от 9 до 14 януари. В периода от 15 до 20 януари, се очаква усилен интензитет и условия за слаба буря на 17 януари. От 21 до 24 януари интензитета на геомагнитното поле ще бъде силен с условия за геомагнитни бури в северните ширини. На ширините на Балканите се очакват слаби геомагнитни бури. От 25 до 31 януари се очаква среден интензитет с временно повишение на 27 и на 30 януари.

Климатична справка

Средните  климатични максимални температури за месец януари са между 1 и 6 градуса, а средните минимални между -3 и -6 градуса. Сухите периоди за месеца са между 9 и 12, 22 и 26 януари, а валежните  периоди между 3 – 8 януари, 13 – 21 януари и 27 – 31 януари. Поради по-стабилното време удобни за туристите са високите части на нашите красиви планини, но ниските температури и наличието на значителна снежна покривка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване. Котките и снегоходките са необходим аксесоар при взимане на мерки против подхлъзване и затъване в преспите. Най-ниските измерени темвператури през януари са между минус 30 и минус 35 градуса. Най-ниската температура в България е измерена в Трън минус 38 градуса. Само по Черноморието поради затоплящото влияние на морето рекордните минимални температури са около минус 20 градуса. При подходящи условия най-високите температури достигат 20 градуса, а на места северно от планините южният вятър повишава температурата до 24 градуса.

Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За януари народната метеорология гласи:

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото – студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще без дъжд. Голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. Ако прогърми през януари, лятото ще бъде ветровито,дъждовно и неплодородно.

Ако на първи януари падне мъгла, през лятото ще чакаме град. Ако вали сняг, на Петровден ще вали дъжд.

Ако на Попова Коледа (5 януари) замръзне китката, с която ръси попът, зимата ше е дълга. Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна.

Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град. Ако е ясно и студено овцете ще са здрави, а ако вали сняг много пчели ще се нароят.

Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

Ако на Бабинден (8 януари) вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има мраз.

Ако на на Атанасовден (18 януари) има дебел сняг, берекетът през годината ще е голям. На свети Атанас си отива зимата.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Meteo Tv

Виж също...

Loading...