Магазините в област Перник предлагат най-ниските цени за цяло агне, агнешки бут или агнешка плешка от всички търговци в страната

През периода 14 – 21 декември 2022 година пазарът на агнешко месо в страната като цяло остава спокоен. Седмичните ценови изменения, отчетени в отделни области, са предимно в посока надолу, сочи анализ на Министерство на земеделието.

Цените на едро на цяло агне варират от 20 лева и 12 стотинки за килограм във Видин, Враца и Монтана до 23 лева и 99 стотинки за килограм във Варна и Русе. Промяна на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в Перник и Смолян – понижение съответно с 0,7 % и 1,2 %, вследствие на което средната стойност на едро за страната намалява с 0,1 %, до 21 лева и 32 стотинки за килограм. В големите търговски вериги не е отчетено предлагане на цяло агне. В другите търговски обекти цялото агне може да се купи най-евтино във Велико Търново, Габрово и Плевен (20 лева и 50 стотинки за килограм), а най-скъпо – в Пловдив (21 лева и 85 стотинки за килограм). Средната цена на дребно в другите търговски обекти за страната е 20 лева и 93 стотинки за килограм – с 0,8 % по-висока на седмична база, тъй като тази седмица липсва на предлагане на продукта в областите Перник и София.

Агнешкият бут се търгува на едро на цени от 20 лева и 60 стотинки за килограм във Видин, Враца и Монтана до 27 лева и 99 стотинки за килограм в Русе. Поевтиняването на продукта в областите Перник и София с по 1,8 % на седмична база води до понижение на средната стойност на едро за страната с 0,2 %, до 23 лева и 15 стотинки за килограм.

Търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 19 лева и 70 стотинки за килограм във Видин, Враца и Монтана до 25 лева и 91 стотинки в Добрич. Средната стойност на едро за страната е 21 лева и 32 стотинки за килограм – с 1,4 % под нивото от предходната седмица, поради намаление на цените в Перник и София с по 1,6 %. В по-малките магазини агнешката плешка се продава на цени от 18 лева и 50 стотинки за килограм в Бургас, Сливен и Ямбол до 24 лева и 50 стотинки за килограм в Русе. Средната цена на дребно в другите търговски обекти за страната е 21 лева и 81 стотинки за килограм – с 0,5 % по-висока спрямо предходната седмица, поради липсата на предлагане в Перник и София.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...