Охладеното пиле в по-малките магазини в област Перник се предлага на цени до 8 лева и 79 стотинки за килограм или най-скъпо от регионите в страната

През периода 14 – 21 декември 2022 година средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната като цяло остават близки до нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока надолу, се наблюдава при средните цени на дребно на охладеното пиле в двата типа наблюдавани търговски обекти, сочи анализ на Министерство на земеделието.

Цените на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се движат от 7 лева и 24 стотинки за килограм до 7 лева и 99 стотинки за килограм в областите Силистра и Търговище. Седмичните ценови отклонения, регистрирани в почти цялата страна, са в границите от -10,5 % в областите Перник и София до +6,7 % в Силистра, преобладаващо в посока надолу. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в тези обекти е 7 лева и 39 стотинки за килограм, с 1,5 % под нивото от предходната седмица.

В по-малките магазини охладеното пиле се продава на цени от 6 лева и 74 стотинки за килограм във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до 8 лева и 79 стотинки за килограм в областите Перник и София. Вследствие на поевтиняване на охладеното пиле в шест области, достигащо до 13 % на седмична база във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, средната стойност за страната в тези обекти спада с 2,8 %, до 7 лева и 69 стотинки за килограм.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 50 стотинки за килограм по-висока от тази на едро, като в Перник и София маржът достига до 1 лев и 41 стотинки за килограм. В шест области цените в другите търговски обекти са с до 41 стотинки за килограм (Велико Търново и Плевен) под отчетените при търговията на едро.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...