Първият ден от новата 2023 година започва с повече облаци над северните райони и по поречието на Дунав, следобед облачността ще намалява

На 1 януари, неделя, ще има повече облаци над северните райони и по поречието на Дунав. Следобед облаците ще намаляват, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Минималните температури в страната са от 4 до минус 1 градус, по Черноморието и около Русе – плюс 5 – 6 градуса. Денят ще започне с облаци в крайните северни райони, които бързо ще намалеята. През деня ще бъде предимно слънчево.

Вятърът при земята ще бъде слаб от запад със скорости до 20 километра в час. По високите части на планините ще духат умерени ветрове от изток-североизток със скорости до 35 километра в час. Слабо ще се затопля. Максималните температури ще бъдат от 10 до 16 градуса, в Русе и във Велико Търново до 18 градуса, по Черноморието между 14 и 16 градуса.

Времето в Европа

Над Балканите от запад на изток бързо ще преминавата облачни вълни и ще се редуват топли и по-хладни и влажни въздушни, настаняващи се закратко над Балканите. Над България времето ще бъде със сутрешни намалени видимости, облаци по пречието на Дунав и слънце в планините. Над Западна Европа плътни облаци от океана ще продължават да се пренасят към западните и централните територии. Дъждове с вятър ще валят главно по атлантическото крайбрежие, в страните, около Северно море, и в Западна Франция и в Португалия. В европейската част от Русия вали дъжд и сняг, по скандинавието сняг. Най-хладната европейска столица ще бъде Осло с максимална температура минус 6 градуса. Най-топла Атина с дневна температура до 18 градуса. Такива стойности ще достигат термометрите и у нас – в Русе и Велико Търново.

Времето през следващите дни

В понеделник ще има повече слънце, сутрешните мъгли ще се разсеят бързо, а над планините ще бъде слънчево. Над 2000 метра температурите ще достигат до 2 – 3 градуса. Във вторник ще има сутрешни мъгли главно в поречията, които бързо ще се разсейват. Следобед от запад ще се заоблачи. В сряда отново ще премине облачна вълна, която в южните райони ще се отрази главно в полето на вятъра с временно усилване, а по Черноморието ще превали слаб дъжд. В четвъртък дъждовете в източните райони ще спират, от запад облаците ще се разкъсват. В петък отново ще се заоблачи и ще започне слабо понижение на температурите. В събота ще проникне хладен и по-влажен въздух от северозапад. Следобед и през нощта в населените места ще превали дъжд, а в планините мокър сняг, като по-интензивни ще бъдат валежите през нощта, срещу неделя, в Рила и в Пирин.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...