През 2023 година жителите на община Брезник няма да плащат по-високи такси за сметосъбиране, но разходите по тази дейност се увеличават

През 2023 година се запазват размерите на промилите за твърди битови отпадъци на физически и юридически лица на територията на община Брезник. Това е разписано в Приложение 1 към член 5 алинея 3 от наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси. Приложението беше утвърдено с решение на Общински съвет-Брезник, която съветниците приеха с 12 гласа “за” на 16 декември 2022 година, предаде репортер на Zapadno.com.

По план-сметката за сметосъбирането в Брезнишко за новата 2023 година не са постъпвали писмени предложения за изменения или допълнения, както и възражения. През тази година се предвижда увеличаване на разходите, които прави Общината, но няма да се променят таксите, които плащат жителите. Промените произтичат от увеличението на минималната работна заплата и разходите за възнаграждения и осигуровки на персонала с около 39 000 лева, увеличение на разходите за гориво с около 26 000 лева, увеличение на разходите за съдове с около 10 000 лева и увеличение на разходите за почистване на нерегламентирани сметища с около 5 000 лева.

План-сметката предвижда още да се запазят размерите на промилите за твърди битови отпадъци на физически и юридически лица. Посочените увеличения се предвижда да бъдат дофинансирани от други общински разходи, се посочва в проекта. От Община Брезник очакват като резултати да се запази нивото на предлаганите услуги. Прочетете още по темата в публикацията: Чистотата в Брезник за 2023 година ще е с около 80 хиляди по-скъпа, но няма да се увеличават промилите за физически и юридически лица.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...