Сурвакари от селата Кошарево и Садовик ще представят сурвакарската традиция пред софиянци в Борисовата градина

Около 400 участници от област Перник ще се включат в пресъздаването на сурвакарската традиция в столицата, съобщи за Zapadno.com главният експерт по култура в Община Перник Иванка Василева.

На 8 януари (неделя) в парк-театър “Борисова градина” ще се проведе събитие, с което за втора поредна година фестивалът “Сурва” гостува в столицата. Участие в него ще вземат сурвакари от почти всички общини в област Перник, като на място ще се представят част от сурвакарските групи, поради физическата невъзможност да се включат пълният брой на групите. От община Брезник ще се представят сурвакари от сурвакарските групи на селата Кошарево и Садовик.

Част от програмата на събитието ще бъде и кулинарна изложба с ястия от Пернишко, изработване на ликове от майстори на маски и танцов състав.

В първото издание на гостуването на “Сурва” в столицата участие взеха сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Банище и още 5 населени места в област Перник, както и майстори на маски от Долна Секирна и Банище.

Снимка: Мирослав Милев – архив

Виж също...

Loading...