Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села

В края на следващата седмица, на 13 и 14 януари, в 1/3 от населените места в община Брезник за поредна година ще бъде пресъздаден обичаят “Сурова” чрез провеждане на местните сурвакарски празници, предаде репортер на Zapadno.com.

По традиция вечерта на 13 януари в почти всички села в Брезнишко, където се провежда “Сурова”, ще се запалят ритуални огньове. Единствено в село Ноевци огнената клада ще лумне на 14 януари. Предвидени са посрещания на гостуващи сурвакарски групи в почти половината от дузината брезнишки села, които съхраняват и предават от година на година и от поколение на поколение “Сурова”.

Вчера, 4 януари, в Брезник се е провела среща между секретарите на читалища, представители на сурвакарските групи и заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. На нея са се обсъдили организацията и графика за провеждане на местните сурвакарски празници, който може да видите по-долу. И тази година ръководството на Община Брезник ще посети местните сурвакарски празници в населените места в Брезнишко.

Информационният сайт Zapadno.com не носи отговорност за промени в предварително обявения график на местните сурвакарски празници в Брезнишко.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...