На “Сурова” площадът на Садовик ще отеснее за празника “Сировичкаре от векове”, в който ще се включат сурвакари от Ребро и Дивотино, както и кукерите от Нови хан

Поредното магнетично издание на местния сурвакарски празник “Сировичкаре от векове” ще се проведе на 13 януари в брезнишкото село Садовик, съобщиха за Zapadno.com.

Традиционният местен сурвакарски празник ще премине с гостуванията на сурвакарските групи от брезнишкото село Ребро и пернишкото село Дивотино, както и кукерската група от софийското село Нови хан. Началото на празникът ще е от 21:00 часа на площада в Садовик. Всички жители и гости на селото са добре дошли, за да съпреживеят заедно магията на “Сурова”.

Седмица преди местните сурвакарски празници в Брезнишко е изготвен предварителен график за съответните населени места, където се провежда обичаят “Сурова”. Прочетете още по темата в публикацията: Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...