След десетилетия забрава в Горна Секирна отново се сформира сурвакарска група, която ще запали ритуален огън на площада – СНИМКИ

В брезнишкото село Горна Секирна се сформира сурвакарска група, която след седмица ще пресъздаде обичая “Сурова”, предаде репортер на Zapadno.com.

Сурвакарската група ще е съставена от около 10 човека, които са от Горна Секирна. Костюмите, ликовете и чановете на групата вече очакват да настъпи 13 януари, когато на площада в селото ще лумне огнена клада. Осигурен е и тъпан с надпис “СУРВАКАРСКА ГРУПА ГОРНА СЕКИРНА“, а тъпанджия ще бъде председателят на местното народно читалище “Победа-2022” и кметски наместник на селото Румен Николов.

Новосформираната сурвакарска група е към народно читалище “Победа-2022”, което беше основано през 2022 година. За последно чанове от сурвакари в Горна Секирна са се чували преди около 40 години, спомни си председателят на читалището и кметски наместник Румен Николов.

Предстои да се уточни час за запалване на ритуалния огън, но едно е сигурно – на 13 януари вечерта селото ще се огласи от местната сурвакарска група.

Разгледайте снимки на ликовете и тъпана на сурвакарската група на Горна Секирна:

Снимки: Румен Николов

Виж също...

Loading...