Младежката енергия на село Сопица ще пресъздаде традицията “Сурова” на 13 януари, когато сурвакарската група ще гостува във Велковци

90 % от участниците в сурвакарската група на брезнишкото село Сопица са младежи и деца. ” Традицията ще пребъде след като има приемственост между поколенията”, съобщи секретарят на местното народно читалище “Светлина-1932” Кристиян Ивайлов.

На 13 януари по време на местните сурвакарски празници в региона в 18:30 часа сурвакарската група на Сопица ще се събере на площада. Групата ще отпътува за съседното село Велковци, където ще гостува за пресъздаване на “Сурова”. Срещата ще е в 19:30 часа, а на селския мегдан ще танцуват в ритъма на традицията сурвакарските групи на селата Велковци, Сопица и Расник.

Сурвакарите на Сопица ще участват и в общинския маскараден фестивал в град Брезник на 21 януари и в XXX-ия международен фестивал “Сурва” в Перник в края на месец януари.

Седмица преди местните сурвакарски празници в Брезнишко е изготвен предварителен график за съответните населени места, където се провежда обичаят “Сурова”. Прочетете още по темата в публикацията: Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села.

Кадър: народно читалище “Светлина-1932” – архив

Виж също...

Loading...