В читалището на Трън: Лицата на Гюрга Пинджурова, Васил Левски и Христо Ботев посрещат читатели и клиенти на местната библиотека

Лицата на Гюрга Пинджурова, Васил Левски и Христо Ботев са нарисувани на картини в библиотеката към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Картините са дело на талантливата трънчанката Борислава Цонева, която води курс по изобразително изкуство в читалището. Лицата на трите важни за местната и национална история личности са изобразени на прозорци към помещението, където се съхраняват книгите на библиотеката.

Предстои да бъде довършена картината с патрона на читалището и голямата певица от Трън Гюрга Пинджурова. Няколко са свободните прозорци, на които се предвижда от четката на Борислава Цонева да бъдат сътворени и други лица на известни българи.

Чрез това творчество библиотеката в Трън се превръща в още по-приятно за посещение място от трънчани, хора от селото и гости на пограничната община. През месец декември 2022 година Zapadno.com разказа за още едно умение на Борислава Цонева – рисуване на трънски диалектни думи върху тениски. Прочетете още по темата в публикацията: Трънчанката Борислава Цонева изработва тениски с трънски диалектни думи и картини със значението им.

Виж също...

Loading...