Сурвакари от сурвакарската група на село Садовик дефилираха пред хиляди в сърцето на София – ВИДЕО

Сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Садовик дефилираха в Борисовата градина в София, предаде репортер на Zapadno.com.

Около 70 участници от сурвакарската група се включиха в презентирането на международния фестивал “Сурва” в столицата. За участието във фестивала в Перник ще се организират около 120 човека от групата на Садовик. Пред погледите на жители и гости на София, сурвакарите от Садовик представиха сватба.

Най-малкият участник в сурвакарската група на селото е на 3 години, а най-възрастният е на 75-годишна възраст. “Ние с едни от най-големите ликове и ги правим с крила. Нас могат да ни познаят отдалече”, каза бюлюкбашията на групата Кайчо Величков.

Освен сурвакари от Садовик, в Борисовата градина гостуваха участници от сурвакарските групи на брезнишкото село Кошарево, пернишкия квартал “Бела вода”, радомирското село Копаница, ковачевското село Светля и земенското село Пещера.

На 13 януари от 21 часа в центъра на село Садовик ще се проведе местният сурвакарски празник, който ще е под надслов “Сировичкаре от векове”. По-малко от седмица преди местните сурвакарски празници в Брезнишко е изготвен предварителен график за съответните населени места, където се провежда обичаят “Сурова”. Прочетете още по темата в публикацията: Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села.

Вижте във видеото как сурвакарите от групата на село Садовик се подготвят за участието си на сцената в Борисовата градина:

Виж също...

Loading...