Сурвакари от сурвакарската група на село Кошарево дефилираха пред хиляди в сърцето на София – ВИДЕО

Сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Кошарево дефилираха в Борисовата градина в София, предаде репортер на Zapadno.com.

За първи път сурвакарската група на Кошарево се включи в презентирането на международния фестивал “Сурва” в столицата. Около 60 участници от многолюдната група дефилираха пред погледите на жители и гости на София. Обикновено групата наброява над 150 участници, които дефилират на фестивали.

Най-малкият по възраст участник е на 2 години, а най-възрастният е на над 70-годишна възраст. Ликовете на сурвакарската група на Кошарево се изработват от дървена конструкция, върху която се поставят крила от птици и перушина. Ритуалът, който групата пресъздава, е сватба. Персонажите, които пресъздават ритуала са булка, младоженец, девер, байрактар, поп, клисар, танцьорки и други, сподели бюлюкбашията на сурвакарската група Драган Мирчев.

Освен сурвакари от Кошарево, в Борисовата градина гостуваха участници от сурвакарските групи на брезнишкото село Садовик, пернишкия квартал “Бела вода”, радомирското село Копаница, ковачевското село Светля и земенското село Пещера.

На 13 януари от 22 часа в центъра на село Кошарево ще се проведе местният сурвакарски празник. По-малко от седмица преди местните сурвакарски празници в Брезнишко е изготвен предварителен график за съответните населени места, където се провежда обичаят “Сурова”. Прочетете още по темата в публикацията: Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села.

Вижте във видеото как сурвакарите от групата на село Кошарево се подготвят за участието си на сцената в Борисовата градина:

Виж също...

Loading...