Цените на пилешкото месо в търговските обекти в област Перник са се увеличили в края на миналата година и първите дни на 2023-та

Средно за страната, отчетените изменения на цените по веригата на предлагане на пилешка месо в рамките на периода 29 декември 2022 година – 4 януари 2023 година са предимно в посока на увеличение, сочи анализ на Министерство на земеделието.

През наблюдавания период търговията на едро с охладено пиле е в ценовия диапазон от 6 лева и 35 стотинки за килограм в област Благоевград до 7 лева и 64 стотинки за килограм в Бургас. Леко седмично поевтиняване на продукта се наблюдава в областите София и Перник (с по 0,9 %), а по-сериозно –  в Благоевград (с 9,2 %). Това води до намаление на средната цена на едро за страната с 0,4 %, до 7 лева и 16 стотинки за килограм.

В другите търговски обекти охладеното пиле се продава на цени от 6 лева и 74 стотинки за килограм във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до 8 лева и 79 стотинки за килограм в София и Перник, като единствено в Шумен се отчита седмична промяна – повишение с 1,8 %. Това не се отразява на средната цена за страната в другите търговски обекти и тя остава 7 лева и 69 стотинки за килограм.

Средната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 18 стотинки за килограм по-висока от тази в големите търговски вериги, като разликата в тази посока достига до 1 лев и 55 стотинки за килограм в областите София и Перник. В шест от областите продуктът се предлага с до 51 стотинки за килограм в Русе по-скъпо в големите търговски обекти, отколкото в другите търговски обекти.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...