Водачът на сурвакарската група на Кошарево: На 13 януари в селото очаквайте да видите малкото Рио де Жанейро

Центърът на брезнишкото село Кошарево ще се превърне в малкото Рио де Жанейро на 13 срещу 14 януари, каза за Zapadno.com бюлюкбашията на местната сурвакарска група Драган Мирчев.

На 13 и 14 януари в 1/3 от селата в Брезнишко ще се проведат местните сурвакарски празници. В част от населените места ще се срещат по няколко сурвакарски групи, а в други пък местните сурвакари ще дефилират за жители и гости на съотвеното село. По-малко от седмица преди местните сурвакарски празници в Брезнишко е изготвен предварителен график за съответните населени места, където се провежда обичаят “Сурова”. Прочетете още по темата в публикацията: Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села.

От 1993 година, тоест вече 30 години, Драган Мирчев е водач на сурвакарската група на село Кошарево. Дни преди провеждането на местния сурвакарски празник репортер на Zapadno.com попита Драган какво да очакват жители и гости на селото на 13 януари, а той отговори: “Очаквайте малкото Рио де Жанейро. Да дойдат и да видят”, отбеляза бюлюкбашията.

Вчера, 8 януари, сурвакари от сурвакарската група на селото дефилираха пред столичани по време на презентиране на международния фестивал “Сурва”. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Сурвакари от сурвакарската група на село Кошарево дефилираха пред хиляди в сърцето на София – ВИДЕО.

Снимка: Мирослав Милев – архив

Виж също...

Loading...