Сурвакарската група на село Долна Секирна кани на местната “Сурова”, на която ще гостува и японска телевизия

Запомнящ се местен сурвакарски празник се предвижда в брезнишкото село Долна Секирна. На 13 януари (петък) по време на откриването на “Сурова” ще гостува и японска телевизия, съобщиха от местната сурвакарска група.

По програма ритуалният огън ще бъде запален от 20:00 часа на площада. Запалването ще бъде съпътствано от заря. Според плаката, който групата разпространиха и предварителния график за провеждане на местните сурвакарски празници в Брезнишко, в селото ще гостуват сурвакари от Банище. За графика на местните сурвакарски празници може да прочетете в публикацията: Местни сурвакарски празници в Брезнишко ‘2023 – ГРАФИК на палене на ритуални огньове, посрещане на гостуващи групи и обхождане на села.

Освен гости от недалечното на Долна Секирна село, на 13 януари се очаква и телевизионен екип от японска телевизия. По тази тема читателите на Zapadno.com научиха първи още на 20 декември 2022 година. Прочетете още по темата в публикацията: Японска телевизия ще снима сурвакари в Брезнишко, за да ги излъчи в предаване с над 30-годишна история.

 

Снимка: сурвакарската група на село Долна Секирна

Виж също...

Loading...