Училището в Брезник с нов надпис и поредица от инициативи ще отбележи 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата

От началото на 2023 година средно училище „Васил Левски” в град Брезник усилено се подготвя за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата, съобщи специално за Zapadno.com директорът на учебното заведение Лина Симеонова.

Тази година се навършват 150 години от обесването на Васил Левски. В редица населени места на България са предвидени инициативи по отбелязването на кръглата годишнина. Сред тях е и училището в Брезник, където през месец февруари са предвидени редица прояви и събития, в които ще вземат участие всички възпитаници и преподаватели в учебното заведение. “В момента тече конкурс за рисунка, посветена на Левски. Участниците са разпределени в три възрастови групи. Във всяка възрастова група ще бъдат присъдени по три награди. Ще бъде проведено и традиционното състезание „Лъвски скок”, организирано от преподавателите по физическо възпитание и спорт. Ученически творби, посветени на патрона на училището, ще участват в литературен конкурс подготвен от преподавателите по български език и литература. Всеки клас ще вземе участие със своя индивидуална проява, с която да отдаде почит на Апостола”, поясни директорът на средно училище” Васил Левски” Лина Симеонова.

Мероприятията ще бъдат записани и публикувани на страницата на средно училище „Васил Левски” в предпразничната седмица. Ръководството на училището подготвя и нов надпис за фасадата на училището, което бе санирано миналата година.

Началото на патронния празник ще бъде дадено с празнично шествие по улиците на града, съпроводено от фанфарен оркестър. Ще бъде отдадена почит пред паметника на Апостола в центъра на града.

Кулминацията на честванията ще бъде празничният концерт-спектакъл „Урок по безсмъртие”, който ще се състои на 19 февруари 2023 година от 11:00 часа в големия салон на народно читалище „Просвещение -1870”.

Снимка: Лина Симеонова, средно училище “Васил Левски”

 

 

Виж също...

Loading...