Сурвакари от сурвакарската група на село Гигинци ще представят традицията на джаз-фолк концерт в Перник

30 сурвакари от две сурвакарски групи в област Перник ще участват в джаз-фолк концерт, който ще се проведе след седмица в Двореца на културата в град Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Половината от сурвакарите ще бъдат от сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци, а останалите 15 – от групата на пернишкото село Витановци. Концертът се реализира по проект за трансгранично сътрудничество и е в партньорство между сдружението с нестопанска цел “Локално наследство” и фондация “Нишвил”. На музикалното събитие ще бъдат представени народни песни, обработени с джаз аранжимент. “Те ще бъдат представени в този вариант в два концерта. Първият по стечение на обстоятелствата се случва в началото на проект и той ще бъде в Перник, преди фестивала “Сурва”. Вторият концерт, който ще бъде по-голям, защото това представяне ще се случи в рамките на международния джаз фестивал в Ниш през месец август. Тогава нашите изпълнителни-музиканти ще присъстват на техния концерт, където ще представят нашите 10 песни”, поясни председателят на Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел “Локално наследство” доктор Милена Любенова.

Сред останалите събития по проекта са изложба на сурвакарски маски, която ще бъде открита днес в Перник и джаз фестивала в Ниш, Сърбия. “В рамките на тази дейност, свързана с представянето на маскарадната традиция в Пернишко ние сме включили две основни дейности. Първата беше работилница за маски с наши сурвакари, които изработиха маски. Представиха ги пред деца. Втората дейност е изложбата, която включва освен тези маски, които бяха изработени от наши сурвакари, ще представим и 10 постера със снимков и текстови материал за традицията и фестивала”, каза още доктор Милена Любенова. Изложбата ще бъде представена и на джаз фестивала в Ниш. Джаз-фолк концертът ще се проведе на 20 януари (петък) от 18:00 часа в театралния салон на Двореца на културата в Перник. Входът за събитието е свободен.

Целта на проекта е популяризиране на традиционната култура на трансграничния регион. По линия на проекта е предвидено издаване на DVD с 20 традиционни песни от България и Сърбия, обработени в джаз аранжимент.

Снимка: Църногорски манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” – архив

Виж също...

Loading...