Сурвакарската традиция оживя в училището на село Ноевци чрез талантите на ученици – СНИМКИ

Ученици от основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци изработиха сурвакарски маски, костюми и рисунки за сурвакарската традиция, предаде репортер на Zapadno.com.

“Корав е народът на слънцето. В ледени води и пожарава хоро играе, червен и бял конец връзва за берекет и здраве и с хлопки и чанове си пъди злото. И обичаите варди и предава от уста на уста, от ръка на ръка, от сърце към сърце, да я има българщината. А земята ли? В нея е дълбокият ни корен, от нея пие той живина и върви нагоре, към бъдното. Корен български, дето се опира на вяра и обич, на правда и добрина, се не затрива.🇧🇬👹”, съобщи преподавателят Зорница Стойнева и показа как ученици от началния етап в учебното заведение пресъздадат “Сурова”.

Друг преподавател от училището също показа какво са сътворили ученици от I до IV клас в часовете часовете по “Занимания по интереси”. Децата са изработили сурвакарски маски от подръчни материали – кашони, пера и цветна хартия, поясни преподавателят Десислава Методиева.

Разгледайте снимки на малка част от това, което учениците са направили за празника:

Снимки: Зорница Стойнева и Десислава Методиева

Виж също...

Loading...