Сурвакарската група на Ноевци стопли сърцата на стотици с огромен надпис, дух, тъпани и комично возило – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци закри местните сурвакарски празници в област Перник за 2023 година. По традиция ноевските сурвакари палят ритуалния огън на 14 януари и се отличават от останалите групи, които танцуват около горящите клади на 13 януари, предаде репортер на Zapadno.com.

Вчера, 13 януари, сурвакарската група на Ноевци гостува в земенското село Габров дол. Рано тази сутрин сурвакарите стартираха обход по къщи и търговски обекти в селото. Едни от първите посетени бяха съдържателите на пекарна “Калина”, които посрещнаха сурвакарите с печива и огнена напитка.

Около 18 часа групата се събра на площада, където по-рано бяха пристигнали и мобилни търговци с шатри. Със звън на чанове и звънци, в сурвакарския ритъм, кладата в центъра беше запалена. Заря, която продължи няколко минути, озари небето над селото, а цветовете и се виждаха и от околните населени места. Всичко това беше заснето от кръжащи дронове, професионални фотоапарати и мобилни устройства. Сред снимащите магията на обичая беше и телевизионният водещ на кулинарно предаване по БНТ Росен Митков, която има родословни корени от Ноевци. Кулинарният водещ запечата кадри с горящата клада.

Около сурвакарите с темперамент танцуваха различни персонажи от групата, тъпанджиите удряха тъпаните в ритъм, а огромен надпис “СУРВА” се разпалваше край площада. Балкански ритми се носиха от комично возило, снабдено с печка на твърдо гориво и тепсия, на която се пекоха люти чушки.

Вижте във видеото на Zapadno.com как в началото на 2023 година сурвакарската група на Ноевци стопли сърцата на стотици:

Виж също...

Loading...