Три сурвакарски групи направиха среща на площада в село Банище, където танцуваха под мощна заря – ВИДЕО

Сурвакари от три лъча направиха среща на площада в брезнишкото село Банище по време на местния сурвакарски празник, предаде репортер на Zapadno.com.

Вечерта на 13 януари сурвакарската група на село Банище посрещнаха сурвакари от селата Садовик и Кошарево. Трите сурвакарски групи си направиха среща около кладата на площада. Домакините пристигнаха откъм подножието на Ерулска планина, сурвакарите от Кошарево – откъм района за вилна зона “Трап”, а сурвакарите от Садовик – откъм главния път за Станьовци. На площада групите демонстрираха своите танцови умения в ритъма на “Сурова” и подкрепени от тътена на чанове и звънци. Сурвакарските танци и обикаляния около горящата клада бяха озарени от мощна заря.

В програмата по посрещане на гостите и публиката бяха представени две стихотворения за празника от Деян и Никол Крумови и благопожелания към всички, отправено от Цветанка Григорова. За доброто настроение се погрижи диджей, който зарадва публиката и сурвакарите с хороводни ритми от област Перник, Пиринско и други краища на страната. По-умелите се хванаха на хората, а други пък потропваха с крака и ръце от място.

Вижте във видеата на Zapadno.com малка част от местния сурвакарски празник в село Банище:

Виж също...

Loading...