В памет на твореца от село Садовик Филип Седефчев в Перник ще бъде открита изложба с картини, пластики, пана и плакати

Изложба “Сурва – летопис” в памет на почетния гражданин на Перник Филип Седефчев ще бъде открита в галерия “При кмета”. В нея ще бъдат представени картини, пластики, пана и плакати проследяващи различни етапи от творческият му път, обединени от традицията, с която Седефчев е свързан от детството си. Името на големия художник е част от историята на международния фестивал „Сурва“, още от неговото първо издание през 1966 година, съобщиха от Община Перник.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 година в село Садовик. Неговият творчески път е осеян с отличаващи се авторство и характер. През 1955 година е приет в Националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”) по параграф “Изключителни дарования”. В академията се изявява като отличен рисувач и живописец. Дипломира се през 1961 година със специалност “Живопис” при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници от 1967 година. Филип Седефчев е автор на над 300 постери, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина. Дългогодишното му творчество се характеризира със силна индивидуалност и характерен постоянно развиващ се стил. Силно застъпени са теми, свързани с родните традиции, природата и българската идентичност. Сред авторските му знаци е този на Граовския събор “Видовден”, който е изработил от времето, когато събитието се е провеждало на Бърдото. Негово лого е и това на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник. В платното “АВТОГРАОВО”, което е нарисувал през 1988 година, е изобразил себе си и планините около село Садовик.

Изложбата “Сурва – летопис” ще бъде открита на 16 януари от 16:30 часа в галерията в Община Перник. Експозицията ще може да бъде разгледана до 10 февруари.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...