Около сурвакарската клада в село Ръждавец певица изпя песента “Марко коси трева детелина”, а местните сурвакари лумкаха с чанове и звънци

Магнетична вечер сътвори сурвакарската група на брезнишкото село Ръждавец. В петък, на 13 януари, сурвакарите запалиха ритуалната клада на площада в населеното място. Кладата беше автентична и направена само с дървени трупи и клони, увери се човек на Zapadno.com на място.

Запалването на кладата бе придружено с традиционното лумкане на чанове и звънци от танцуващите сурвакари. Празникът придоби още по-голям колорит с акапелно изпълнение на песента “Марко коси трева детелина”. Песента изпълни певицата Ралица Постолова, която заедно с Иво Постолов са музикантите на Ръждавец, поясни за Zapadno.com Симона Атанасова.

На 13 и 14 януари за пета година в малкото планинско село се възроди сурвакарската традиция. Прочетете още по темата в публикацията: Възродена традиция в Брезнишко: Сурвакари огласят село Ръждавец със звън на чанове, предавайки тръпката на децата – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...