През 1969 година хореографът на Граово Лозан Иванчев създава ансамбъл “Бреза”, който ръководи в продължение на 21 години

През 1969 година изтъкнатият хореограф Лозан Иванчев създава младежкия ансамбъл за автентичен фолклор „Бреза“ при брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870″. Той ръководи ансамбълът до 1990 година, съобщиха от Държавен архив-Перник.

Миналата седмица в Регионален исторически музей-Перник беше представена книгата на неговия правнук Борис Тодоров “Петото поколение”, която разказа за творческата дейност на хореографа Лозан Иванчев. Изданието е изготвено по записки от правнука на Лозан Иванчев. Книгата е с консултант етнолога Цветана Манова, коректор Даниела Тронкова, която е секретар на Съюза на военноинвалидните кооперации в България и предпечат от пернишкото народно читалище „Миньор” със секретар Изабела Будинова.

Лозан Симов Иванчев е роден на 7 януари 1925 година в брезнишкото село Режанци. Завършва Учителския институт в Кюстендил през 1945 година и специалност „Хореография“ в Националната школа по танци в Пловдив през 1969 година. Обучава се в окръжен (през 1959 година) и национален (през 1962 година) курс за танцови ръководители. През 1947 година за кратко е част от военния ансамбъл на България, а през 1951 година отново за кратко постъпва в държавен ансамбъл „Филип Кутев“. Учител е в Трън и селата Ноевци, Ярджиловци и Люлин, където със създадените от него танцови състави участва в републикански фестивали на танцовото изкуство и събори на народното творчество в Копривщица и печели отличия и медали.

От 1969 година Лозан Иванчев е създател на младежкия ансамбъл за автентичен фолклор „Бреза“ при народно читалище „Просвещение-1870″ в Брезник, който ръководи до 1990 година. Работи с автентичен граовски фолклор и в дейността си използва носии само от региона на Граово от периода 1850 – 1930 година. Лауреат и носител е на множество медали и отличия от национални и международни фестивали. Хореограф-консултант е на редица национални ансамбли почти до края на жизнения си път през 2021 година, поясняват от Държавен архив-Перник.

Виж също...

Loading...