Разгледайте сурвакарските маски, които водачът на групата на село Гигинци Пепи Божков изработи за кратко време – СНИМКИ

6 сурвакарски маски са изработени от ръцета на бюлюкбашията на сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци Пепи Божков в рамките на проект, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на миналата работната седмица в Двореца на културата в град Перник беше открита “Изкуството на маската”, в която са показани дузина сурвакарски маски. Ликовете са изработени от бюлюкбашията на сурвакарската група на Гигинци Пепи Божков и представител на сурвакарската група на пернишкото село Витановци. Изложбата е част от събития, свързани с проект, който сдружението с нестопанска цел “Локално наследство” и сръбската фондация “Нишвил” изпълняват. “Маските в рамките на проекта са 10 броя. Направени са сега, в рамките на проекта. Другите 2 маски, които виждате на сурвакарите, те са стари и са правени по друго време. Нашата идея е по-дългосрочно да ги представяме в изложби. Мисля, че вече имаме договорка с Хърватска, където е твърде вероятно още през февруари да изпратим част от изложбата”, сподели председателят на Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел “Локално наследство” доктор Милена Любенова.

Ликовете са изработени за около седмица. “За съжаление се оказа, че материалите много трудно се намират. Специално с перата имахме проблем до последния момент. Майсторът от Гигинци съвсем наистина за кратко време, но в рамките на това, което е заложено по проекта”, добави доктор Любенова.

Очаква се през лятото маските да гостуват и в град Ниш, Сърбия в дните, когато се провежда джаз фестивал.

Разгледайте снимки на сурвакарските маски, които Пепи Божков е изработил:

Виж също...

Loading...