Zapadno.com на 6 години! Поздрав към читателите с Брезнишко-трънска гонетка от Емилия Максимова – ВИДЕО

На 16 януари 2023 година информационният сайт за общините Брезник и Трън – Zapadno.com. навърши 6 години от официалното си стартиране. На специалния за сайта ден поздравяваме читателите с Брезнишко-трънска гонетка, която е написана и представена от краеведа от Брезнишко Емилия Максимова.

За изминалите 6 години Zapadno.com успя да се утвърди като информационният лидер на Брезник и Трън. В делнични, почивни и празнични дни на страниците на сайта се публикуват актуални, любопитни или полезни новини за живеещите в двете общини или хората и събитията, свързани с Брезнишко и Трънско. Наскоро представихме статистика на посещаемостта за последната година. Това се случи в края на 2022 година чрез обзорната публикация: Zapadno.com изпраща 2022 година със затвърдено доверие сред читателите и с над 600 хиляди посещения.

Още с първата година, която навърши сайтът, бе поставена традиция ежегодно на 16 януари читателите да бъдат поздравявани за празника на Zapadno.com. Обикновено рожденикът получава подаръци, но ние държим вие, читателите да се почуствате по-специални на тази дата. За 6-годишнината потърсихме краеведът от Брезнишко Емилия Максимова, която предава и живее за граовския диалект. Само за няколко дни тя успя да сътвори Брезнишко-трънска гонетка, специално написана за 6-тата година на сайта.

Емилия Максимова е родена през 1948 година в брезнишкото село Бабица, откъдето са и нейните родители. “Израснала съм там. Учила съм в Перник, в Брезник, в София. Но си останах верна на моя край, на моите съселяни, на моя град. Моята слабост е граовското слово. Искам да се помни този диалект, да се знае и да се предава и то в истинския му, в чистия му вид, без жаргони, без примесици. Защото колкото и да е тромав, труден, тежък, той е богат, той е невероятен. Няма как да опишеш едно природно явление даже, по-силно от думите, които диалектът може да нареди. Ние се смеемо, ние се кикотимо, ние гърготимо…”, сподели пред репортер на Zapadno.com Емилия Максимова.

В своята творческа дейност Емилия Максимова е издала 3 книги, като последната е със заглавие “Баба ми, вражалицата”. “Винаги търся думи, които са забравени и не ги подреждам като речник. Аз им търся смисъла в разказа, в гонетката, за да е пригледно. Когато кажеш “потътля” трябва да го разкажеш. Да се знае, че това е нещо забутано, скришно, натиснато. А не просто думата и някакъв превод”, добави краеведът Емилия Максимова.

В периода на демократичните промени в България, когато много ансамбли, школи и състави са се закривали, Емилия Максимова се е отчаяла от оттеглянето от художествената самодейност. “Но последните 2 – 3 години има един завой. Има едно връщане към селото. Има една носталгия към нашите обичаи. Това ме радва. Радвам се, че има деца, които приемат. Първо им е смешно. После им е любопитно, когато им разказваш или го говориш диалекта. И след това, когато направим едно описание на каквото и да било, те се зарибяват. Изразът е груб, но е верен. На тях им е интересно, иска им се да знаят”, сподели още краеведът.

Емилия Максимова отбеляза, че е великолепен и трънският диалект, но истинският и старият. “Ние трънчани колко и да си викаме така или иначе, освен че света Петка ни е обединила, ние си приличаме по много неща. На една бригада с възрастна жена се разговорихме и тя като започна да ми обяснява: “Ааа, че вой га донесем. Пе чо ти кажем…” Най-старите слагат пред думите “вой” и “пе”. “И пе чо га узнем” – Ами, ще го вземем, нали. Беше ми страшно очарованието. Много ми се иска, но ми е трудно, да напиша нещо трънско”, каза Емилия Максимова.

Вижте във видеото поздрава към вас, читателите с Брезнишко-трънска гонетка от Емилия Максимова за 6-годишнината на Zapadno.com:

Благодарим ви, че сте наши читатели и продължавате да бъдете! Следете страниците на Zapadno.com за това, което се случва в Брезнишко и Трънско.

Виж също...

Loading...