За забравен манастир в Трънско са одобрени 600 хиляди лева, с които светата обител трябва да бъде възстановена до 2025 година

585 729 лева и 74 стотинки е сумата, която е одобрена за възстановяване на манастира “Света Богородица” край трънското село Велиново, предаде репортер на Zapadno.com.

Средствата са по линия на подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“ от мярка 7 “Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година. На 19 април 2022 година е сключен договор за извършване на основен ремонт, реконструкция, реставрация и подобряване на прилежащото пространство и вертикална планировка на светата обител край Велиново. Датата на приключване на проекта е 19 април 2025 година.

По храмовата сграда трябва да се извършат укрепване по конструктивен проект. Фасадите да се почистят и каменната зидария да се префугира. Вътрешната мазилка в наоса трябва да се премахне и да се фугира по технологичен проект. Стенописите в апсидата да се укрепят, а стените да се третират отвън и отвътре по рецепта на технолог и запазят в сегашния си вид. Тухленият корниз трябва да се пренареди, укрепи и реставрира по указание на технолог. Фасадата на притвора да се измаже и боядиса в бяло.

Консервационно-реставрационни работи са предвидени да се извършат по магерницата. “Почиства се и се префугират съществуващите каменни конструкции. Каменните основи се консолидират с укрепващ разтвор. Сградата се възстановява по образец на оригинала. Изпълнява се монолитна конструкция от стоманобетонов скелет и тухлени стени, топлоизолира. Дограмата се изпълнява от дървен профил със стъклопакет по образец на оригинала. Ремонт на покрива и фасадата. В интериор се обособява на първи етаж: столова, кухна и санитарен възел с осигурена достъпна среда, на втори етаж: монашески стаи – 2 спални, баня и дневна с кухня и трапезария”, пише в проекта за реставриране на манастира.

Проектът включва и благоустрояване на дворното пространство. Предложена е схема за поставяне и детайли за елементите на околната среда – осветителни тела, пейки, кошчета, табели и други. Вертикалната планировка предвижда понижаване на терена около църквата с около 1 метър до нивото, на което е била първоначално, подходящо озеленяване със запазване на дървесната растителност. Осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение, чрез изграждане на рампи.

В свой блог монахиня Павла от Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци пише, че предание разказва как през XIX век местният жител Велико Ивков открива останки от сгради и църква. Заселва се там и остава до края на живота си. Няколко години след него в манастира идва и познатият в Трънския край просветител и поборник за църковни и национални свободи архимандрит Мисаил Байкушев. Към 1840 година тайно от турските власти той отваря и манастирско килийно училище. Според местните последният игумен се казвал Методий и починал през 1960 година. Оттогава в манастира монаси не е имало и молитва не се е чувала, разказват жители на Велиново. До 50 година селото се е казвало Мисловщица и оттам е името на манастира – Мисловщички. В наши дни манастирът е наричан и като Велиновски.

Снимка: Шопи

Виж също...

Loading...