За “Сурова” от богатството на граовския диалект или как обичаят е разказан в “Чудото на преличуваньето” от Емилия Максимова

“Чудото на преличуваньето” разказа за обичая “Сурова” на автентичния граовски диалект. Произведението е написано от краеведът от брезнишкото село Бабица Емилия Максимова, предаде репортер на Zapadno.com.

Авторът умело съчетава граовските диалектни думи, така че да се получи текст, от който да става ясно какво е значението им. Произведението е поместено на страниците на книгата “Баба ми, вражалицата”, която е трета за Емилия Максимова и подготвена със снимки от брезничанина Божидар Пантев. Изданието беше представено през пролетта на 2022 година. Припомнете си чрез публикацията: Граовско представяне на книгата “Баба ми, вражалицата” с легендарни образи от Брезнишко – ВИДЕО – СНИМКИ.

В навечерието на предстоящия общински маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2023” и дни след провеждането на местните сурвакарски празници в региона, представяме на читателите “Чудото на преличуваньето” от книгата “Баба ми, вражалицата” на Емилия Максимова и Божидар Пантев.

Виж също...

Loading...