Паното със сировичкаре на входа на читалището в Брезник е показано в изложба в памет на твореца от село Садовик Филип Седефчев

Паното със сурвакари или “сировичкаре” (както ги наричаше авторът Филип Седефчев) на фасадата на читалището в Брезник е показано в изложбата “Сурва – летопис”, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита на 16 януари в галерия “При кмета” в сградата на Община Перник. В експозицията са показани картини, пластики, пана и плакати, които проследяват различни етапи от творческата дейност на Филип Седефчев. Творецът, както пожела приживе да се обръщаме към него, си отиде от този свят на 13 октомври 2021 година, но остави отличаващи се творби след себе си. Сред тях е и паното със сировичкаре (сурвакари) до централния вход на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. През 2020 година заедно със своя син, авторът реставрира творбата си.

Паното е сред първите творби на Филип Седефчев и е част от сградата, която е открита през 1970-та година. То изобразява сировичкаре, а между тях са злите сили – змейове. Едва 6 часа е имал Филип Седефчев, за да създаде паното. Причината за това кратко време била, че фигурите трябвало да се обработват докато мазилката не е засъхнала, поясни приживе за Zapadno.com творецът Филип Седефчев. Снимка с паното може да бъде разгледана в изложбата, която ще е експонирана в галерията на Община Перник до 10 февруари.

В изложбата “Сурва – летопис” са показани и други творби на Филип Седефчев, изработени с различни материали. Сред тях е и картината “Сурвакар”, нарисувана с маслени бои през 1973 година. Показани са и проекти, пластики и други произведения на твореца, който е от брезнишкото село Садовик.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...