Как се подготвя кладата, която ще лумне на фестивала “Сурова Брезник ‘2023” – СНИМКИ

Наредиха дърветата за ритуалната клада на централния градски площад в Брезник. Довечера огънят ще лумне по в края на общинския маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2023”, предаде репортер на Zapadno.com.

“Държавно горско стопанство-Брезник” съдейства за направата на кладата, като предоставя дървета. От години териториалното поделение оказва помощ при направата. Дървата са от вида бора и бяха докарани със самосвал на Община Брезник от База за интензивно стопанисване на дивеча “Букова глава” около 9:30 часа. Тони от “Държавно горско стопанство-Брезник” пък докара разпалката за огъня, която представлява тънки клони от същият дървесен вид. Горският служител Тони реди кладата, откакто фестивалът се провежда в Брезник.

Над разпалката бе поставен найлон, който да предпазва клоните, ако евентуално завали дъжд. След около 15-минутно редене, в което участваха служители на Общината, горското и запалено по сурвакарската традиция момче, кладата беше подготвена. Накрая нареденият сноп бе завързан с тел, за да не се наклони някое от дърветата.

Днес в центъра на град Брезник ще дефилират около 1 000 сурвакари от област Перник. Прочетете още по темата в публикацията: Фестивал “Сурова Брезник ‘2023”: Над 20 сурвакарски групи от област Перник ще дефилират на 21 януари – ГРАФИК.

Разгледайте снимки от нареждането на дърветата за кладата:

Виж също...

Loading...