Читалищата на Слаковци и Брезник са удостоени с поощрителна награда от конкурс за пресъздаване на обичаи – ВИДЕО

С поощрителна награда от онлайн конкурс са удостоени народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци и народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

През месец декември 2022 година самодейци от двете читалища записаха клип с пресъздаване на обичая “Бъдни вечер”. Възстановката бе записана във фоайето на читалището в Брезник. Клипът беше изпратен за участие във второто издание на националния онлайн конкурс “Ой, Коледо, мой Коледо”, който се организира от народно читалище “Н. Й. Вапцаров-1873” в град Тутракан.

Конкурсът се проведе в периода 15 ноември 2022 година – 10 януари 2023 година. Изпратените за конкурса материали са оценени от жури, съставено от преподавател по етнология в Шуменския университет, дългогодишен хореограф в читалището на Тутракан и заместник-директор на музея в Тутракан. С поощрителна награда в направлението “Пресъздаване на обичаи” е удостоено колективното участие на читалищата на Слаковци и Брезник, съобщиха от тутраканското читалище.

Вижте във видеото как двете читалища пресъздават обичая “Бъдни вечер”:

Виж също...

Loading...