Детската сурвакарска група на Трън дебютира на фестивала “Сурва” в Перник заедно със 700 маскирани ученици

Първият фестивален ден на XXIX международния маскараден фестивал „Сурва“ ‘2023 започна с празнично настроение и цветове. Над 700 маскирани ученици от 21 училища изпълниха с шум и настроение централната градска част, която се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“, съобщиха от Община Перник.

Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с много емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение. След десетилетия прекъсване на сурвакарската традиция в Трънско, своя дебют направи и сурвакарската детска група “Преличотине“ от град Трън.

„Радващо е, когато виждаш толкова много млади хора, които носят традицията на Сурва в сърцата си. Това прекрасно дефиле показва, че Сурва е жива и вечна“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри събитието.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие.

Снимка: Община Перник

Виж също...

Loading...