Разгледайте онлайн изложбата “Сурова в Брезнишко” с ликове, костюми и маски от 9 брезнишки села – СНИМКИ

Ликове, маски и костюми от сурвакарските групи на брезнишките села Долна Секирна, Кошарево, Ноевци, Садовик, Банище, Велковци, Гигинци, Слаковци и Ръждавец са изложени в изложбата “Сурова в Брезнишко”, която беше открита днес в сградата на Минна дирекция в град Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията е аранжирана от Общински исторически музей-Брезник със съдействието Къщата на маските в село Кошарево, кметовете и кметските наместници, читалищните секретари както и представители на сурвакарските групи на част от селата в Брезнишко. Към изложбата са добавени 16 фото-документални табла, които показват “Сурова” в някои от селата на община Брезник и изданията на общинския маскараден фестивал в град Брезник от 2004 година до наши дни. Посетителите могат да разгледат и няколко картини на художника с ателие в Брезнишко Сашо Евтимов.

Изложбата “Сурова в Брезнишко”, заедно с още две експозиции на Регионален исторически музей-Перник и художествена галерия “Перник”, бяха открити в ранния петъчен следобед от областният управител на област Перник Людмил Веселинов и кметът на община Перник Станислав Владимиров. “Искам да ви поздравя, че сте тук за празника “Сурва”. Няма да се увличаме в приказки по повод трите колекции, които представяме в сградата на така наречената Минна дирекция, която вече се превръща в много повече”, каза областният управител Людмил Веселинов на откриването.

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова благодари на Областна администрация-Перник и Община Перник за поканата изложбата “Сурова в Брезнишко” да гостува в Минната дирекция. “Архивите ни показват, че за първи път през 1963 година над 300 сурвакари около Брезнишко, участват в “Събор в Граово”. Така че ние сме първи преди пернишкия фестивал. Сурвакарите от Брезнишко, сурвакарските групи имат своя колорит, всяка има своето различно облекло. Ние именно това сме се постарали да представим в изложбата. Приликата и разликата между сурвакарските групи”, каза Емилия Велинова.

Изложбата гостува временно в сградата на Минната дирекция и е разположена в зала, която е обновена с меки килими. Експозицията, както и останалите две изложби, са отворени за посетители.

Разгледайте снимки от изложбата “Сурова в Брезнишко”, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...