Къщи от селата Банище и Велиново, изградени от народни архитекти, вдъхновиха художник, който ги нарисува

Няколко картини от колекцията “Граовски къщи” на художника Сашо Евтимов са включени в изложбата “Сурова в Брезнишко”, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита вчера в сградата на Минната дирекция в град Перник. В нея са представени 16 фото-документални табла, ликове, маски и костюми. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Разгледайте онлайн изложбата “Сурова в Брезнишко” с ликове, костюми и маски от 9 брезнишки села – СНИМКИ. Редом до експонатите, показващи традицията “Сурова”, са подредени картини на художника Сашо Евтимов.

Три от картините са от колекцията “Граовски къщи”, които художникът нарисувал през последните 10 години. На картините той изобразил къщи от брезнишкото село Банище, където със съпругата му Дария Евтимова, имат ателие, както и от трънското село Велиново. Една от картините дори е показвана в Народното събрание чрез съвместна изложба. “Село Банище живее в мен, защото това село не е случайно. В това село с Божията намеса река извира. Нещата не са случайни. Това да рисувам тези къщи е едно мое преклонение пред народните архитекти на тия къщи. Те не са завършили никаква академия. Самобитни са, а къщите им са уникални и неповторими. Имат си една невероятна психофизиономия, защото да кажем пловдивските къщи са съвсем други, копривщенските си носят друг характер. Но нашите са уникални с тия счупени предни покриви и сгушени една към друга. Малко издават и една сиромашия. Навремето да се закърпват, да се топлят, дето се вика. Но са невероятни тези майстори. Не може да ги подминеш. Както навремето Майстора (бел. ред. художникът Владимир Димитров – Майстора) тръгва от ябълки, круши, плодородието, от красивата девойка.”, сподели Сашо Евтимов.

Виж също...

Loading...