Детската сурвакарска група на Трън ще посрещне бабугери от Разлог и сурвакари от Драгичево и пернишкия квартал “Църква”

Няколко групи от общините Перник и Разлог ще гостуват на зимния маскараден празник в град Трън, съобщиха за Zapadno.com от Община Трън.

На 4 февруари от 12:00 до 14:00 часа на площада в град Трън за трета поредна година ще се проведе зимен празник на маскарадните игри в Трънско, които са били част от българската маскарадна обредност. В зимния празник на община Трън ще участват малките сурвакарчета от пограничния град, които на 27 януари дебютираха на детската “Сурвакариада” в град Перник, която даде началото на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ ‘2023.

Гости на празника ще бъдат детската сурвакарска група при народно читалище „Пробуда-1922“ в пернишкото Драгичево, сурвакарската група към пернишкото кметство “Църква”, както и бабугерите от Долната маала в град Разлог. Най-атрактивният участник ще бъде първият чауш Васил Стоянов, наследник на Борис Стоянов и традициите на град Разлог. Те от поколения предават едни от най-мистичните и колоритни български обичаи, богатството, традицията, занаята на рода и емоцията на селището, поясниха от Община Трън.

Празниците са онези събития, които ни дават надежда, че животът ще е по-добър и ще пазим традициите, добавиха от общинската администрация.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...