Месечна прогноза за февруари: Мразовити температури под минус 10 градуса, снеговалежи и мъгли се очакват до края на месеца

Тази година за Балканите се очаква средните температури през февруари ще бъдат близки до обичайните (климатичните норми), които са средни минимални за населените места: от минус 5 до 0 градуса и средни максимални от 4 до 9 градуса. Средните валежи ще бъдат по-малко от нормалните, като повече ще вали в южните райони от страната, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

През първите дни от месеца, в периода 2 до 4 февруари ще вали сняг, с нова снежна покривка в населените места до 3 – 7 сантиметра, като най-слаби ще бъдат снеговалежите в южните райони и в Добруджа. Дневните температури ще стойности до 4 – 7 градуса. Ще последват няколко дни до 6 февруари, през които ще намалени видимости и ниски температури. Повече ще бъдат облаците в низините, където сутрин мъглите ще са често явление. На 7 и 8  февруари ще превали отново сняг, с по-интензивни валежи в Добруджа и в централните райони. От 10 февруари мъглите и ниските облаци отново ще залеят равнините.

През второто деседневие, от 14 до 16 февруари се очакват снеговалежи. В края на второто и началото на третото деседневие, в периода 19 до 21 февруари, се очакват интензивни снеговалежи с натрупване на сняг в населените места до 10 – 12 сантиметра. През следващите дни, до 24 февруари, ще бъде мразовито, с ниски сутрешни температури, под минус 10 градуса и отрицателни дневни температури. От 24 до края на февруари във височина ще се затопли с чести мъгли в ниските места и слънце в планините.

ГЕОПРОГНОЗА

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 10 февруари, с условия за слаба буря на 9 февруари. От 11 до 17 февруари постепенно ще отслабва. Земното магнитно поле ще се успокои. В периода от 18 до 25 февруари се очаква временно повишен интензитет, с временно усилване на геомагнитното поле на 21 февруари. До края на месеца геомагнитната активност ще бъде със средна интензивност. На ширините на Балканите не се очакват геомагнитни бури. На 28 февруари има условия за слаби геомагнитни бури на Балканите.

Метеорологичен алманах

Месец февруари

Обикновено през февруари времето още е зимно и другото му наименование е “Малък Сечко”. Въпреки, че средните температурите са по-високи от януарските в Северна България и високите полета те са близки до нулата, а в южните райони средната месечна температура е плюс 3, плюс 4 градуса. Утрините са студени и минималните температури са отрицателни – средните минимални са между минус 5 и 0 градуса. При по-силни застудявания се отбелязват и температури под минус 20 градуса. Най-ниските показания на термометрите през февруари са отчетени в Севлиево – минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица – минус 31. Много студен е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхност по нашето Черноморско крайбрежие се покрива от плътен лед. Рекордни студове са отбелязани и през 1944, 1950 и 1954 година. Много студен беше и февруари през 2005 и 2012 година. Тогава между 3 и 10 в много райони на Северна България и високите полета температурите се понижиха до минус 20 градуса, а в Кнежа и Видин до минус 29, в Севлиево минус 28, Драгоман минус 24. Тези ниски температури в съчетание с натрупаните преспи, на места в Източна България с дебелина до 3 метра, доведоха до бедствено положение редица общини в страната.

До средата на месеца дневният участък от денонощието е около 10 часа, а до края на месеца става около 11 часа. С увеличаването на деня растат и броят на слънчевите часове. Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на месеца. Бързите затопляния заедно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е предпоставка за наводнения, каквито често се случват в Източни Родопи. Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад могат да повишат чувствително температурите. Най-високите измерени температури през февруари са между 19 и 24 градуса. Най-топло е било в Пловдив и Кнежа – 26 градуса, в Ловеч, Плевен и Димитровград – 25 градуса. Такива затопляния са особено опасни за ранноцъфтящите растения, които подлъгани от топлото време започват бързо да се развиват. При последващо понижение на температурите, което се случва често е възможно пъпките и цветовете да бъдат увредени.

Народна Метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За февруари народната метеорология гласи:

Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен. Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

Виж също...

Loading...