На 2 февруари мъже от село Ноевци се събраха на маса, за да честват Деня на мъжките рожби – СНИМКИ

Десетки мъже от брезнишкото село Ноевци се събраха, за да отбележат Деня на мъжките рожби, който се чества на 2 февруари по стар стил, предаде репортер на Zapadno.com.

Честването стартира около обяд и се провежда в зала към народно читалище “Пробуда-1931”. В предишни години този ден се отбелязваше навън, пред читалището, но поради прогнозите за неблагоприятно време, мъжете са решили да празнуват на закрито. В салона звучат балкански ритми и българска народна музика, а около дългата около 10 метра маса е отрупана с мезета и питиета.

Стражът на скарата е Иво Луканката, който е и сред най-запалените фенове на местния футболен клуб “Черногорец”. Под зоркия му поглед на дървени въглища се потят кебапчета, кюфтета, пържоли, шишчета, наденици, кaрначета и други специалитети. Мъжете похапват и от вкусна питка и баница, които са подсигурени от местната пекарна “Калина”. Напитките са разнообразни – от безалкохолни до вино и ракия. На масата е подреден и ноевски домашен суджук. По-късно се очаква да пристигне и ноевчанин с петел.

Тържеството ще продължи до късно, когато към веселата компания ще се присъединят и други мъже, които са на работа през деня. Организацията за Петльовден в Ноевци е стабилна и местните могат да се гордеят, че селото им е сред малкото в България, където този празник се отбелязва.

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Разгледайте снимки от тазгодишното отбелязване на Петльовден в село Ноевци (наздраве на всички от мъжете на селото):

Виж също...

Loading...