Потомък на Васил Левски в Брезник: Апостолът на свободата е тема за разговор през цялата година, а не само на конкретни дати

Потомък на Апостола на свободата посети град Брезник, откъдето отправи апел към българския народ. “Левски не е само на тези две дати (бел. ред. 18 и 19 февруари). Той е тема за разговор за цялата година. Така че ние трябва да говорим за него през цялата година, не само около обесването”, каза пред репортер на Zapadno.com Стефан Караиванов.

Стефан Караиванов е племенник на доктор Петър Василев Караиванов, който е един от тримата синове на първия братовчед на Васил Левски – Васил Караиванов. Потомъкът на Апостола на свободата е от София, но от 7 – 8 години живее в град Карлово, в 154-годишната къща на Васил Караиванов. Преместил се в родното място на Васил Левски, тъй като смята, че там трябва да е фамилията Караиванови. “Моят прапрадядо Генчо и на майката на Левски – Гина, са брат и сестра от Караивановия род. Моят прадядо Васил Караиванов и Васил Левски са първи братовчеди. Васил Караиванов е бил неговата дясна ръка в Карлово, касиер на Карловския революционен комитет, собственик на Караивановия хан. Там Левски е отсядал и е правил заседанията на комитетите, там се е крил, там се е срещал с майка си, тъй като след като напуска Карлово, не ходи в своя роден дом. След Освобождението на България от турско робство, Караиванов става първият кмет на Карлово. Между другото това става месец и половина преди Санстефанския мирен договор, на 16 януари 1878 година. С тайно гласуване е избран за кмет на Карлово и е първият изобщо демократично избран кмет в цяла България”, разказа неговият правнук Стефан Караиванов. Денят на избирането на Васил Караиванов за кмет на подбалканския град се чества до наши дни.

Едно от делата, които помотъкът на Левски върши в наши дни, е да разпространява издадената през 1987 година книга “Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. В края на 80-те години на миналия век е първото издание на книгата, което през XXI век е преиздадено от Стефан Караиванов и с помощта на негови приятели с патриотични убеждения. “Васил Караиванов е имал трима сина. Най-големият син е Георги, средният е Стефан – моят дядо и най-малкият е Петър, който пише тази книга. Той още от съвсем малък започва да записва спомените на своя баща. Започнал да пише неговите спомени и след смъртта на баща си, той продължава да търси факти и документи за делото на Левски. До такава степен търси, че той 50 години събира за тази книга данните, за да може да докаже, че всеки факт в тази книга е достоверен. Много факти ги потвърждава, други ги отрича. Тази книга е една от най-верните книги за Левски. Много историци и автори ползват от нея материали. Даже навремето, когато книгата не беше излезнала, самите те са ходили при Васил Караиванов за информация за техните книги. Тази книга излезе за първи път през 1987 година. Но след това като свърши тиражът, тя потъна в едно забвение. И аз преди 10 години реших, че трябва отново да дам живот на тази книга, защото тя е безценна като труд”, сподели Стефан Караиванов.

Авторът на книгата доктор Петър Караиванов починал година след издаването на своя дългогодишен труд. След неговата смърт се случила неприятна история, която племенникът му я припомня на обществото. “С неговата съпруга, която също почина, живееха в един огромен апартамент на Орлов мост, с една огромна библиотека, в която събираше целият този архив за Левски. Един техен съсед се самонастани в апартамента, завзе го по някакви неясни, мътни правила. Архивът изчезна и не се знае къде е. Тогава ние водихме дела, не за апартамента, а за архива. По онова време с решение на Общинския съвет той е оставен при съхранение при този човек. И с какво право? Той не е никакъв на Левски. После чухме, че в някакви чували е изкаран и хвърлен по мазета, по тавани. Това е безкрайно грозно и се надявам наистина да не е станало, а поне да ги подарил тези документи на някой музей или библиотека, защото това е историята на България, историята на Левски”, каза Стефан Караиванов.

Всяка година племенникът на доктор Петър Караиванов се стреми да издава по едно ново издание от тази книга за Васил Левски. От изданието са обособени и няколко, насочени към определена читателска аудитория – за деца, за юноши и за широката общественост. При представяния на книгата из България, той оборва спекулации, свързани със семейството на Апостола на свободата и неговите дела.

В началото на месец февруари Стефан Караиванов посети за втори път град Брезник. При това посещение той разгледа част от града и не пропусна да се заснеме пред паметника на Васил Левски. Впечатленията му от Брезник са много добри. “Прекрасно читалище има с прекрасни зали, салонът е много хубав. Хареса ми Брезник и тъй като е близичко до София, се надявам да идвам тук по-честичко”, сподели потомъкът на Левски. Интересен факт е, че негов чичо е свързан с брезнишкото село Кошарево.

Снимка: Иван Григоров

Виж също...

Loading...