Зимен празник в Трън: Сурвакарчетата на града и гостуващи групи дефилираха пред трънчани – ВИДЕО+СНИМКИ

Множество сурвакари и двама бабугери изпълниха центъра на град Трън за зимния маскараден празник “Преличотине” ‘2023. Събитието събра трънчани и гости на пограничния град на площад “Владо Тричков”, предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата беше открита в 12 часа, а водещ беше главният експерт от Община Перник Иванка Василева. В началото приветствие към гостите отправи кметът на община Трън Цветислава Цветкова. Зимния маскараден празник в град Трън се провежда за трета поредна година. В миналото маскарадната традиция е била жива в някои от селата на общината, но с обезлюдаването тя замира. Възобновена е преди няколко години по инициатива на Галина Илиева и Стефка Бонева с подкрепата на Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Участие в празника взеха детската сурвакарска група на град Трън “Преличотине”, детската сурвакарска група при народно читалище „Пробуда-1922“ в пернишкото Драгичево, сурвакарската група към кметство “Църква” в град Перник и бабугерите от Долната маала в град Разлог. Групите дефилираха около площада на града, като бяха водени от кмета на Трън и експортирани от полицейска патрулка. Наблюдаващите трънчани снимаха дефилето със своите смартфони, а някои дори бяха погазени от мечката от групата на квартал “Църква” в град Перник.

Всяка група представи своите участници. Детската сурвакарска група на Трън показа как се посрещат сурвакарите в дома. Детската сурвакарска група на пернишкото село Драгичево поздрави трънчани с мелодията от своите чанове. Сурвакарската група на пернишкия квартал “Църква” разигра забавна сцена, в която се включи и мечката. Накрая всички участници се подредиха на сцената пред читалището за обща снимка и награждаване. Кметът на община Трън връчи грамоти за участие в зимния маскараден празник на бабугерите от Долната маала на град Разлог и първия чауш Васил Стоянов, както и сурвакарските групи на Трън квартал “Църква” и село Драгичево. Индивидуална грамота беше връчена на Александър Дуцов, който води детската сурвакарска група “Преличотине” на Трън за възраждане на маскарадната традиция.

Вижте във видеозапис от дирекното излъчване на Zapadno.com как се проведе зимният маскараден празник в Трън:

Разгледайте снимки, които обективът на Zapadno.com засне от празника в пограничния град:

Виж също...

Loading...