Родители и деца в Трън сами изработват костюмите и маските си, с които вдъхват живот на детската сурвакарска група “Преличотине”

Детската сурвакарска група на град Трън, която носи благозвучното име “Преличотине”, е сформирана от около 30 деца от пограничната община, предаде репортер на Zapadno.com.

Костюмите и маските са изработени от родители, както и от деца, които участват в сурвакарската група. Най-малкото дете в групата е на 3 години, а най-голямото е на 11-годишна възраст. Водач на групата е Александър Дуцов, а част от сурвакарския състав е Стефка Бонева, която заедно с Галина Илиева и със съдействието на Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” възраждат маскарадната традиция в Трънско.

На въпрос какво е чувството да е част от възродената маскарадна традиция в Трънско, Стефка Бонева отговори: “Неописуемо е. Това е едно усещане за магия. Само това мога да кажа. И се радвам, че децата участват с желание и имат идеята да се развиват. Така че за другата година се надявам вече да сме с по-оформени маски, да сме все по-еднакви”, каза тя.

Вчера детската сурвакарска група “Преличотине” посрещна в Трън гости от пернишкото село Драгичево, квартал “Църква” в Перник и Долната маала в Разлог. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Зимен празник в Трън: Сурвакарчетата на града и гостуващи групи дефилираха пред трънчани – ВИДЕО+СНИМКИ.

Виж също...

Loading...