За язовир в Брезнишко министърът на земеделието стартира процедура по издаване на заповед за любителски риболов през нощта

Министърът на земеделието стартира на производство по издаване на общ административен акт заповед на министъра на земеделието за разрешаване на любителски риболов през тъмната част на денонощието в определени рибностопански обекти през 2023 година, научи Zapadno.com.

Проектът на заповедта на служебния земеделски министър е от 3 февруари тази година и е във връзка с разрешаване на любителски риболов през тъмната част на денонощието, в периода от 1 април до 1 ноември 2023 година, извън периода на забраната по член 32, алинея 1, в определени рибностопански обекти на основание член 24, алинея 6 и алинея 9 от Закона за рибарството и аквакултурите. Доклад от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури относно проекта на заповедта е представен към уведомление от Министерство на земеделието.

Два са водоемите в област Перник, за които предстои да се разреши любителски риболов през тъмната част на денонощието. Това са язовир “Брезнишки извор” в землището на село Брезнишки извор и Руднично езеро (бивш рудник “Гарванов” на мини Перник). След като заповедта влезе в сила любителският риболов през тъмната част на денонощието ще може да се извършва в следните часове: от 20:30 до 6:00 часа – за месец април; от 22:00 до 5:00 часа – за месеците май, юни и юли; от 21:00 до 6:00 часа – за месеците август, септември и октомври; от 18:30 до 6:30 часа – за месец ноември.

Заповедта не отменя забраните и ограниченията на дейности в посочените водни обекти, въведени по силата на други нормативни и административни актове, гласи още проектът на документа от земеделското ведомство.

Язовир “Брезнишки извор” е с водна площ 19,659 декара и се намира в местността “Стомана”. Водоемът е публична общинска собственост и допреди години беше отдаден на концесия.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...