Помръзлица: За втори ден Трън осъмна с около минус 20 градуса, дневните температури в града също са под нулата

Втори ден в град Трън температурите са под нулата, а тази нощ живакът се е понижил до около -20 градуса по Целзий, предаде репортер на Zapadno.com.

От дни голяма част от страната е скована от минусови температури. Ниските стойности на термометрите не пропускат и пограничния град Трън, който се слави като едно от най-студените места в България. През последните две денонощия температурите са се понижили до около минус 20 градуса, като в нощта на 8 срещу 9 февруари уредите на единствената държавна метеорологична станция в Трън са отчели -22 градуса по Целзий. Това е и най-ниската отчетена температура за тази зима, коментира метеорологичният наблюдател на станцията Кирил Марков. Дневните температури през вчерашния ден също са били под нулата.

Метеорологичната станция за Трън функционира от 2017 година и се намира в махала “Илиин хан”. Преди изграждането на тази станция в района на махала в продължение на десетилетия климатични стойности е измервала друга държавна станция, която вече не съществува.

*помръзлица – думата е от трънския диалектен говор и характеризира студеното време, съчетано със скреж по предметите

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...